Brommerrijbewijs theorie

Om te beginnen met je praktijklessen en het afleggen van jouw praktijkexamen, moet je je theoriecertificaat gehaald hebben. Eerder mag je dus niet de weg op. Wanneer je 15,5 jaar oud bent mag je het theoriecertificaat al behalen en dus het examen afleggen. Wel mag je jouw praktijkexamen pas afleggen als je 16 jaar oud bent.

Aanmelden

Het theorie examen moet eerst aangevraagd worden, voordat je het af kunt leggen. Je kunt jouw theorie examen op twee manieren aanvragen. De eerste manier is het zelf reserveren op http://www.cbr.nl/reservering.pp. De tweede manier is dat je een theorie examen aan kunt vragen bij jouw rijschool. Zij kunnen het examen dan voor jou aanvragen.

Toetsing theorie brommerrijbewijs

Het theorie examen voor je brommerrijbewijs wordt klassikaal afgelegd. Je zit daarbij in een groot lokaal met een aantal grote schermen. Op deze schermen worden de vragen laten zien waarop jij antwoord dient te geven. Het theorie examen duurt zo een 45 minuten.

Bij het theorie examen voor het brommerrijbewijs krijg je 50 vragen. Hiervan moet je 44 vragen goed beantwoorden om het examen te behalen. Dit betekent dus dat je maar 6 vragen fout mag beantwoorden!

In het examen worden verschillende soorten vragen gebruikt. Zo zijn er ja/nee vragen, meerkeuze vragen en open vragen. Vragen die je kunt krijgen zijn inzichtvragen als: ‘In welke volgorde mag er in deze situatie gereden worden?’ en ‘Moet je de auto voor laten gaan?’.

Er worden ook vragen over verkeersborden gesteld. Dit is puur om te testen of je weet wat alle verkeersborden betekenen.

Om dit alles te oefenen zijn er proefexamens opgesteld. Dit kan jou ontzettend helpen bij het oefenen van het examen!

Na het theorie examen

Wanneer het theorie examen afgenomen is, krijg je direct te horen of jij het behaald hebt. Je krijgt dan een lijst mee met daarop alle antwoorden die jij gegeven hebt. Zo is in één oogopslag te zien welke vragen goed en welke vragen fout beantwoord zijn. Ook kan het zijn dat je jouw antwoord niet binnen de gegeven tijd gegeven hebt. Ook dit is op de lijst te vinden.

Het certificaat voor je theorie examen blijft na het behalen nog 1,5 jaar geldig. Je hebt dus ook nog 1,5 jaar de tijd om het praktijkexamen te behalen!